Jaka waga do gastronomii

Waga elektroniczna dla gastronomii – jakiego rodzaju urządzenie kupić?

Rozwiązanie systemowe dla gastronomii może składać się z różnych elementów. W takich działalnościach wdraża się zarówno urządzenia elektroniczne, jak i oprogramowanie do zarządzania lokalem oraz sprzedażą. W dzisiejszym wpisie skupimy się na tych pierwszych, a konkretnie – na wagach. Tak, wspomniane urządzenia znajdują zastosowanie w punktach gastronomicznych. Co więcej, wagi elektroniczne wdraża się nie tylko na stanowiskach obsługi klientów, ale także na zapleczach kuchennych.

Co jest ważne przy wyborze wagi?

Zanim przejdziemy do omawiania różnych rodzajów wag elektronicznych, chcielibyśmy najpierw wspomnieć o kilku ogólnych cechach takich urządzeń, które mogą być istotne z punktu widzenia właściciela działalności gastronomicznej. Ważnym zagadnieniem są z pewnością zakresy ważenia. To właśnie one określają limity pomiarów masy oraz przede wszystkim dokładność pracy urządzenia. Taki parametr wagi elektronicznej należy więc dostosować do oferowanego asortymentu. Ponadto, model wykorzystywany w gastronomii – zarówno na stanowisku pracy, jak i na zapleczu kuchennym – powinien posiadać szalkę wykonaną ze stali nierdzewnej. Istotna może okazać się także ogólna wytrzymałość i szczelność urządzenia.

Urządzenie do kontrolowania masy dań i produktów

Podstawowym rodzajem wagi elektronicznej, jaką można wdrożyć w gastronomii, jest urządzenie proste. Często nazywa się je także „kontrolnym”. Funkcjonalność takiego modelu sprowadza się bowiem przede wszystkim do szybkiego wykonywania pomiarów masy w obsługiwanych zakresach. Pisząc w skrócie, waga prosta pozwoli więc na skontrolowanie danego elementu asortymentu. A w przypadku lokalu gastronomicznego, może to być zarówno gotowe danie, sprzedawane na wagę, jak i składnik potrawy, ważony jeszcze przed jej przygotowaniem, czyli w kuchni. Innymi słowy, urządzenie kontrolne sprawdzi się w różnych „zastosowaniach” w działalności gastronomicznej. Jego dodatkowym atutem będzie też często nieduża obudowa.

Waga kalkulacyjna do lokalu gastronomicznego

Wagi kalkulacyjne sprawdzają się przede wszystkim na stanowiskach obsługi klientów. Podobnie będzie w przypadku chęci wdrożenia takiego urządzenia w punkcie gastronomicznym, m.in. w restauracji. Modele z tej kategorii zapewniają bowiem nie tylko zważenie produktu, np. gotowego dania lub jego poszczególnych składników, ale także przeliczenie wyniku ważenia na kwotę do zapłaty. Co więcej, urządzenia kalkulacyjne zazwyczaj współpracują z kasami fiskalnymi lub komputerami. Mogą więc przekazywać wspomnianą informację o należności do reszty rozwiązania systemowego. W związku z tym, taka waga elektroniczna dla gastronomii przyczyni się do zautomatyzowania obsługi klientów.

Innego rodzaju urządzenia ważące

Wagi proste i kalkulacyjne to dwie podstawowe „propozycje” dla gastronomii. Nie oznacza to jednak, że nie warto rozważyć innego rodzaju urządzeń. W rozwiązaniach systemowych dla restauracji sprawdzają się także m.in. wagi do zabudowy (niekiedy też integrowane ze skanerami kodów kreskowych) czy wagi etykietujące. W pierwszym przypadku zyskujemy przede wszystkim na wygodzie pracy. Waga wbudowana w ladę lub blat będzie zajmowała mniej miejsca, niż urządzenie, które po prostu stoi na stanowisku obsługi klientów. Z kolei model etykietujący, jak sama nazwa wskazuje, zapewni m.in. wystawianie wydruków z informacjami o produktach. Takie urządzenie sprawdzi się np. w firmach cateringowych oraz działalnościach, które zajmują się przygotowywaniem i dostarczaniem zestawów dietetycznych.

One thought on “Waga elektroniczna dla gastronomii – jakiego rodzaju urządzenie kupić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podaj CAPTCHA *